Bizi Takip Edin!

Shakespeare Klasiği İzleyiciyle Buluşacak (Hürriyet)

22/03/2021

Shakespeare’in erken dönem romantik komedi oyunu ‘Bir Yaz Dönümü Gecesi Rüyası’, Kulis Sanat ve Çankaya Sahne işbirliğiyle sahneye konuyor. 27 Mart Dünya Tiyatro Günü’nde prömiyer yapacak oyun, usta oyuncu Sinan Pekinton rejisiyle izleyicinin karşısına çıkacak.

Shakespeare’in erken dönem romantik komedi oyunu ‘Bir Yaz Dönümü Gecesi Rüyası’nın yönetmenliğini yapan usta oyuncu Sinan Pekinton, oyuncu sayısını azaltmadan ve klasik bir anlatım tarzıyla sahneye koyacakları oyunun bir deneme olacağını belirtti. Oyun metninin çok ince bir çizgide olduğuna değinen Pekinton, “Çok keyifli bir oyun ama bu oyunun şöyle bir sıkıntısı var; çok fazla komediye taşırsanız çocuk oyunu olma ihtimali var. Bizim amacımız büyüklere bir masal anlatmaktı. Bu yüzden bazı yerleri çok köpürtmeden anlattık. Özellikle aşk sahnelerini ciddiye alarak dengelemeye çalıştık” dedi. Oyunda kalabalık bir ekibin yer aldığına değinen Pekinton, bunun özel bir tiyatronun altından kalkabileceği bir durum olmadığını ancak Kulis Sanat ve Çankaya Sahne işbirliğiyle bu büyüklükte bir prodüksiyonun ortaya çıktığını aktardı. Oyunda çok genç bir ekibin yer aldığını vurgulayan usta oyuncu, “Mezun arkadaşlar var ama öğrenciler de var. Genç arkadaşlara güvenmek ve onların önünü açmak zorundayız” diye konuştu.

HAYAL KURDURMAK İSTEDİK

Kulis Sanat kurucusu Serkan Melikoğlu, oyunun yıllardır üzerinde çalıştığı bir hayalin ürünü olduğunu belirtti. Oyunda esnaf ‘Mekik’ karakterini canlandırdığını ifade eden Melikoğlu, rolü ve oyunla ilgili olarak şöyle konuştu: “Esnaflar, oyunun komik karakterleri. Benim için çok eğlenceli ve heyecan verici bir oyun. Bu Kulis Sanat’ın ilk klasik oyunu ve en büyük prodüksiyonu. Bu bir hayaldi. Oyunun tanıtımında insanlara ‘Sizleri hayallerimizle karşılıyoruz’ dedik. Daha önce denenmeyen şeyler kullandık. Mapping sistemi kullandık, hareketli bir dekor oluşturduk. Sahnedeki bütün oyuncular konservatuvardan mezun olmuş profesyoneller. Bu sahnedeki herkesin ortak bir hayali.” Melikoğlu, son dönemde sahnelerde hep gerçekçi oyunlar izlediklerini belirterek, Shakespeare’in bu eserini seçme nedenlerini şöyle açıkladı: “Sahnede gerçek şeyler görmeye, hayatın gerçeğiyle yüzleşmeye çok alıştık. Bu hayatın gerçekleri, bizim hayal kurmamızı engelliyor. İstedim ki insanlar bu oyunu izlerken hayal kursunlar, yaşadıkları gerçek hayattan birazcık da olsun sıyrılsınlar. Eskiden hayaller kurardık, şimdi onlar kalmadı.”

SAHNEDE GÖRSEL ZENGİNLİK

Oyunun koreografisini yapan Hakan Odabaşı, sahne üzerinde koreografi ve hareket düzeni yaptıklarını belirtti. Oyunun genç bir ekiple sahneye konduğunu söyleyen Odabaşı, “Arkadaşlarımız gençler, genç oldukları için de öğrenmeye istekliler. Güzel bir şey çıktı ortaya. Türkiye’deki en büyük eksiklik, müzikal sanatçının çok fazla olmaması. Bunu profesyonel yapanlar var ama yeni sanatçılar yetişmiyor. Biz oyunlarımızı daha müzikal yapmaya çalışıyoruz ki, sahnede görsel bir zenginlik yaratalım ve daha fazla müzikal sanatçının yetişmesine olanak sağlayalım” diye konuştu.

TEMASI AŞK VE EVLİLİK

İlk sahnelenişinin 1594 yada 1595 yıllarında gerçekleştiği sanılan oyunun ana teması aşk ve evlilik. Oyunda karışık ilişkiler üzerinden bu iki kavramın komikliğine vurgu yapılıyor. Olaylar Antik Yunanistan’da bir düğün çevresinde geçiyor.

Kaynak İçin Tıklayınız...

En Günceller
Web sitemizdeki çerezleri (cookie) kullanıcı deneyimini artıran teknik özellikleri desteklemek için kullanıyoruz. Detaylı bilgi için tıklayınız.
Tamam